Contact

Adres

Landgoed Mariënwaerdt, Els 2
4153 RP Beesd

Tel. +31 345 684860
Fax: +31 345 684764
GSM: +31 622405679

E-Mail: info@kwekerijacanthus.nl

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag van 10.00-17.00 uur en op afspraak. In de maanden januari en februari is Acanthus alleen op afspraak open.

Routebeschrijving

Vanuit Utrecht: Volg A2 richting 's Hertogenbosch, afrit 14 Beesd, onder aan de afrit linksaf richting dorp; direct over de spoorlijn linksaf, langs Volvo en stationnetje. Op T-splitsing rechts en 1e links, 1e rechts, na 100 meter ziet u rechts Acanthus.

Vanuit 's Hertogenbosch: Volg A2 richting Utrecht - Amsterdam, afrit 14 Beesd, onder aan de afrit rechtsaf langs Volvo en stationnetje. Op T-splitsing rechts en 1e links, 1e rechts, na 100 meter ziet u rechts Acanthus.

 

Waarom heet Acanthus ACANTHUS?

Toen Bert van Ooijen in 1993 van start ging met zijn kwekerij, gaf hij deze de naam Acanthus. Hoe bedenk je een naam die past bij en uitdrukt wat je wilt met je bedrijf? We doken de wereld van het plantenrijk in en vonden het antwoord: Acanthus, een fascinerende plant met een boeiend en rijk verleden. De fors gebeeldhouwde bladeren inspireerde menig kunstenaar bij architectonische ontwerpen. De schoonheid van natuur en kunst komen zo samen. En last but not least gaf onze toen15-jarige dochter ons de gouden tip: laat de naam beginnen met een A, dan sta je overal bovenaan. Kortom één plant, één naam, maar het zegt veel, zoniet alles over ons bedrijf.

Geschiedenis

De oude Grieken moeten de plant wat stekelig hebben gevonden, getuige de naam Acanthus die “doorn” betekent. In Turkije, Griekenland of Sicilie groeit de plant als onkruid en tiert welig tussen de restanten van de oude Griekse en Hellenistische cultuur. Volgens de overlevering was de architect Callimachus de allereerste die het bladmotief van de Acanthus toepaste als versiering van tempelzuilen. De Romein Vitruvius schreef een boek over architectuur waarin de feiten rijkelijk gelardeerd zijn met anecdotes. Eén daarvan betreft Callimachus: net toen hij bezig was met het ontwerp van een tempel in Korinthe, zag hij het graf van een jong meisje, waarop men een mand had gezet en deze had afgedekt met een vierkante steen. De stengels van een Acanthus waren door de mand heen gegroeid en omkransten met welvende bladeren de zware steen die op de mand lag. Precies zo ziet nu de bovenkant van een Korinthische zuil eruit, met een krans van sierlijk omgebogen, ingesneden bladeren vlak onder de zware vierkante steen die het tempeldak moet schragen.

Door de eeuwen heen is het Acanthusbladmotief veelvuldig door kunstenaars gebruikt, vaak in zo’n gestileerde of fantasierijke vorm dat de echte Acanthus niet meer herkenbaar is.

Van verleden naar heden

Na de Grieken waren het de Romeinen die de Acanthus de tuin inhaalden. Dankzij Plinius de Jongere die tussen 97 en 107 na Christus vanuit zijn buitenhuis brieven naar Rome schreef over de tuin die hem zo na aan het hart lag: ”Voor de zuilengang is een terras aangelegd met buxusheggen die in verschillende vormen zijn geknipt en vandaar loopt de grond hellend af, ook met dierenfiguren van buxus. Op het vlakke stuk golft, of liever gezegd kabbelt, een bed vol Acanthus”. De beschrijving zou zo een hedendaagse tuin kunnen gelden.

 

De plant

Acanthus is een zonnige, zuidelijke plant afkomstig uit de bergachtige streken rond de Middellandse Zee. De plant is nog meer geliefd om de bladeren dan om de bloemen. De geschulpte of diep ingesneden bladeren die wij zo mooi vinden zijn een overlevings-mechanisme. Door de diepe insnijdingen neemt het oppervlak van de bladeren af en daarmee de verdamping. De bladeren zijn bezet met venijnige stekels en ook de onderste schutbladeren om de bloemen monden uit in een stevige doorn. Planten als de Acanthus die zich goed bewapenen, houden de meeste rovers op afstand tot de zaden rijp zijn en de voortplanting is veilig gesteld.

De familie van de Acanthaceae telt veel verschillende soorten, waaronder gloeiend oranje bloeiende, tropische planten, die goed gedijen in mooie kuipen. Van de vaste planten die in Nederland voorkomen, is slechts een drietal winterhard: Acanthus mollis, Acanthus spinosus en Acanthus hungaricus. Onweerstaanbare planten met decoratief geschulpte bladranden en prachtige bloemtoortsen. Kortom een indrukwekkende plant met een historisch verleden die tot ver voor onze jaartelling gaat.

Schoonheid, natuur, kuipplant, kunst/antiek, stekelig/prikkelend, (over-)leven, vooraan staan, verleden en heden, tuinkunst....het zijn maar een paar kenmerken van de Acanthus die zo goed passen bij KWEKERIJ ACANTHUS.